Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada jabłkowo-porzeczkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 2 łyżki

nadzienie

jabłka 1 kg
porzeczki czerwone 1 szklanka
galaretka truskawkowa 3 opakowania

dodatkowo

wiórki kokosowe 50 g
masło 100 g + 1 łyżka
porzeczki czerwone 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: rolada jabłkowo-porzeczkowa

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.

Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki i blenderem rozdrobnić na mus. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

Roladę rozwinąć. Kiedy nadzienie będzie prawie całkowicie stężałe wyłożyć je na biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki, żeby stężała.

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kokos usmażyć na łyżce masła. Stężałą roladę posmarować kremem maślanym i obsypać kokosem. Udekorować resztą kremu i porzeczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.09.2015 20:34
wygląda apetycznie
Wiktoria29 01.09.2015 19:41
bardzo fajne ciasto
Jadwiga/Jaga85 01.09.2015 17:21
Rolada super!
iziona 01.09.2015 15:09
Wspaniale wyglada i tak pewnie smakuje
Monika-twin 01.09.2015 14:37
PIEKNA ROLADA.
Justi2401 01.09.2015 14:07
Wygląda wspaniale :)
ania2610 01.09.2015 13:09
świetna rolada!
Mysiunia 01.09.2015 12:53
przepięknie wygląda
paulina2157 01.09.2015 12:05
pięknie wygląda lubię takie lekko kwaskowe ciasta
ben-ka 01.09.2015 10:56
Bardzo apetyczna, aż ślinka cieknie od samego patrzenia.
Wacław 01.09.2015 10:53
apetyczna ta rolada ,mniam :-)
Futka 01.09.2015 09:42
Cudowna i niezwykle apetyczna rolada :)
mysza75 01.09.2015 09:35
zjadłabym oj zjadła, takie to dobre
VioletoweKucharzenie 01.09.2015 09:29
apetyczna!
inka2012 01.09.2015 09:27
obłędnie wygląda :)
Mniam 01.09.2015 09:26
Pyszna rolada i pięknie się prezentuje.
adelajda 01.09.2015 09:20
dobra roladka
Ewelina1991 01.09.2015 08:58
zabieram do księgi przepisów ;-)
Maridka19 01.09.2015 08:58
WOW świetny efekt końcowy
Motorek 01.09.2015 08:15
pyszna roladka
dom-agi 01.09.2015 08:14
Wygląda świetnie!
Anna169Hosz 01.09.2015 08:13
Bardzo apetyczna!
IZABELA29 01.09.2015 08:11
cudnie wygląda
magda1976 01.09.2015 07:49
Pięknie wygląda!
Krzysztof15 01.09.2015 06:26
wyglada apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak