Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada drożdżowa z warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

4 dkg, drożdży
2 jaja, 1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli do ciasta
5 dkg masła
od 400- 500 g. mąki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drożdżowa z warzywami

Farsz;
1 duża papryka czerwona
kilka sztuk suszonych pomidorów
1/2 opakowania mrożonego groszku
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
olej (kilka łyżek) z suszonych pomidorów do smażenia warzyw
przyprawy.

Warzywa surowe smażymy na oleju z suszonych pomidorów dodajemy przyprawy i bardzo lekko podlewamy wodą.
Dusimy pod przykryciem 15 minut.

Ciasto;
1/3 szkl ciepłego mleka
drożdże i 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po 15-tu minutach do naszego zaczynu dodajemy resztę składników.
Przesianą mąkę (najlepiej zacząć od 400g.), 2 jaja, letnie mleko, roztopione masło i sól.

Wyrabiamy ciasto. Jeżeli nie będzie odchodziło od ręki należy dosypać troszkę więcej mąki.

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po godzinie krótko wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt.
Kładziemy warzywa i zwijamy w roladę.
Piekłam 40 minut w 160*

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 27.10.2016 15:16
Pysznie wygląda :)
halina17 03.10.2016 18:51
Pomysłowa rolada z warzywami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak