Rolada drożdżowa z piersią z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • drożdże

    2 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki
  • olej

    5 łyżek
  • Nadzienie:

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • pieprz

  • bazylia otarta Prymat

  • szynka

    100 gram
  • ser żółty

    100 (plastry)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada drożdżowa z piersią z kurczaka foto
Zrobić ciasto drożdżowe według przepisu ze strony:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/274495/ciasto-drozdzowe-na-slono.html
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm.
Krok 2 - Rolada drożdżowa z piersią z kurczaka foto
Piersi z kurczaka pokroić na plastry, rozbić dość mocno, posolić i popieprzyć z obydwu stron, rozłożyć ciasno na cieście.
Krok 3 - Rolada drożdżowa z piersią z kurczaka foto
Na piersiach położyć plasterki szynki lub boczku, posypać otartą bazylią.
Krok 4 - Rolada drożdżowa z piersią z kurczaka foto
Następnie ułożyć warstwę sera żółtego.
Krok 5 - Rolada drożdżowa z piersią z kurczaka foto
Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku.
Krok 6 - Rolada drożdżowa z piersią z kurczaka foto
Boki docisnąć i włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Posmarować rozmąconym jajem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 45 minut.
Krok 7 - Rolada drożdżowa z piersią z kurczaka foto
Rolada jest pyszna na gorąco jak i na zimno.
Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 24.02.2014 19:08
wspaniała roladka, idealna na imprezki
Malinka 18.02.2014 23:04
Pomysł super i przede wszystkim przepysznie to wygląda!!!
Agnieszka-87-25 13.01.2014 14:39
wygląda świetnie! kusi :)
Krystyna32 27.12.2013 15:32
świetny pomysł
Beatris 16.12.2013 14:44
Coś pysznego, z chęcią zjadłabym kawałeczek.
olkaaa 30.09.2013 07:45
jeszcze takiej nie jadłam
ppaulina 28.08.2013 14:17
coś nowego :)
Ewa104 24.08.2013 12:19
Wspaniała przekąska.I na ciepło i na zimno.
GOSIA18 30.06.2013 11:05
bardzo pomysłowe i przepyszne
adelajda 24.06.2013 06:07
ślicznie podana i pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat