Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drożdżowa z kakao
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, wlewamy letnie roztopione masło, a na końcu dodajemy rozczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając resztę mleka ( pamiętajmy, aby mleko było letnie, a nie prosto z lodówki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady, przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.45-50 min w temp. 180 stopni.