Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada drobiowa faszerowana kiełkami rzodkiewki i serem cheddar podana z pieczonymi ziemniakami i sosem śmietanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Moje pierwsze danie, które wymyśliłem na konkurs. Śledźcie dalej moją aktywność, i dajcie znać czy Wam się podoba:)

Składniki:

Rolada:

piersi z kurczaka 2 szt.
ser cheddar 200 gramów
kiełki rzodkiewki 1 garść
Papryka słodka mielona Prymat 1 opakowanie
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 opakowania
czosnek 4 ząbki
olej 4 łyżki

Pieczone ziemniaki:

ziemniaki 1.5 kg
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 3 łyżeczki

Sos śmietanowy:

śmietana 18% 330 gramów
woda zimna 50 ml
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona To Naturalne 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 duża łyż.
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 mała łyż.

Dodatki:

sałata 4 liście
papryka 4 plastry

Porada

Ser na roladę najlepiej rwać, a nie kroić i najlepiej powtykać go w luki na roladzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drobiowa faszerowana kiełkami rzodkiewki i serem cheddar podana z pieczonymi ziemniakami i sosem śmietanowym

Dwie piersi z kurczaka oczyścić z kości i tłuszczu, następnie pokroić w paski, wrzucić do miski, zamarynować (opakowanie słodkiej papryki Prymat, pół opakowania ostrej papryki Prymat, 4 ząbki czosnku i 4 łyżki oleju) i odstawić na półtorej godziny w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu, kurczaka należy wyłożyć na folię stretch, nałożyć ser cheddar i kiełki i zrolować. Następnie wyłożyć roladę na blachę i dla ozdoby posypać z wierzchu kiełkami i rwanym cheddarem. Piec w 200°C przez godzinę.

Ziemniaki obrać, pokroić, wyłożyć na blachę, obsypać przyprawą do ziemniaków Prymat i przemieszać. Ziemniaki pieczemy razem z roladą (200°C przez 1h) ale w niższych partiach piekarnika.

Duże opakowanie śmietany 18% przełożyć do miseczki, dodać 50ml przegotowanej, zimnej wody, łyżeczkę bazylii i oregano od Prymat i wymieszać (można dodać sól i pieprz do smaku) .

Całość podawać na liściach sałaty (pełniącej rolę witamin w posiłku), z pokrojoną papryką (dla smaku i wyglądu) i posypać kolejną ilością kiełków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 12.03.2019 09:18
Bardzo smaczne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak