Rolada drobiowa faszerowana kiełkami rzodkiewki i serem cheddar podana z pieczonymi ziemniakami i sosem śmietanowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Moje pierwsze danie, które wymyśliłem na konkurs. Śledźcie dalej moją aktywność, i dajcie znać czy Wam się podoba:)

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rolada:

  • piersi z kurczaka

    2 szt.
  • ser cheddar

    200 gramów
  • kiełki rzodkiewki

    1 garść
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 opakowanie
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 opakowania
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej

    4 łyżki

Pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki

    1.5 kg
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    3 łyżeczki

Sos śmietanowy:

  • śmietana 18%

    330 gramów
  • woda zimna

    50 ml
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona To Naturalne

    1 łyżeczka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 duża łyż.
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 mała łyż.

Dodatki:

  • sałata

    4 liście
  • papryka

    4 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwie piersi z kurczaka oczyścić z kości i tłuszczu, następnie pokroić w paski, wrzucić do miski, zamarynować (opakowanie słodkiej papryki Prymat, pół opakowania ostrej papryki Prymat, 4 ząbki czosnku i 4 łyżki oleju) i odstawić na półtorej godziny w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu, kurczaka należy wyłożyć na folię stretch, nałożyć ser cheddar i kiełki i zrolować. Następnie wyłożyć roladę na blachę i dla ozdoby posypać z wierzchu kiełkami i rwanym cheddarem. Piec w 200°C przez godzinę.

Ziemniaki obrać, pokroić, wyłożyć na blachę, obsypać przyprawą do ziemniaków Prymat i przemieszać. Ziemniaki pieczemy razem z roladą (200°C przez 1h) ale w niższych partiach piekarnika.

Duże opakowanie śmietany 18% przełożyć do miseczki, dodać 50ml przegotowanej, zimnej wody, łyżeczkę bazylii i oregano od Prymat i wymieszać (można dodać sól i pieprz do smaku) .

Całość podawać na liściach sałaty (pełniącej rolę witamin w posiłku), z pokrojoną papryką (dla smaku i wyglądu) i posypać kolejną ilością kiełków.

Ser na roladę najlepiej rwać, a nie kroić i najlepiej powtykać go w luki na roladzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 12.03.2019 09:18
Bardzo smaczne jedzonko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat