Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier mascobado 3 łyżki
mąka 1/2 szkl
czekolada w proszku 4 łyżki
proszek do piecz 1/2 yżeczki
smietana 18% 300 ml
jogurt grecki 300 g
czekolada w proszku 4 łyżki
cukier mascobado 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa

Białka, ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy czekoladę, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wszystko delikatnie mieszamy. Na dużej blaszce ( ja użyłam do tego po prostu blachy-piętra piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia, natłuszczamy go i rozsmarowujemy ciasto nadając kształt kwadratu wyciągniętego w kierunku prostokąta. Pieczemy ok 10 min w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, gorącą roladę kładziemy na lnianej ściereczce, zdejmujemy papier i pomagając sobie ściereczką formujemy roladę. Zostawiamy ją w tej ściereczce do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Schłodzony jogurt i śmietanę ubijamy na puszystą masę dodając w trakcie cukier, czekoladę i żelatynę. Masę na chwilę wstawiamy do lodówki.

Kiedy masa zacznie tężeć, delikatnie rozwijamy roladę, nadziewamy kremem i zwijamy. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 12.12.2011 09:38
nam baaardzo smakowała
olkaaa 12.12.2011 07:48
bardzo jestem ciekawa jak smakuje
Smakosz6 26.01.2011 19:24
mniam
dorota20w 13.12.2010 20:24
dziękuję :)
matii6 13.12.2010 15:57
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak