rolada czekoladowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • cukier puder

    1|4 szkl.
  • gorzka czekolada roztopiona

    3\\4 szt
  • mąka

    2 łyz.
  • kakao

    2 łyz.
  • proszek do pieczenia

    1| 4 łyżeczki
  • krem czekoladowy

  • gorzka czekolada

    1|2 szklanki
  • śmietany

    2|3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier.
Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała.
Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną.
Dodać białka ubite na sztywną pianę.
Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut.
Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku.
Odstawić do wystygnięcia.
Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem.
Podawać pokrojone w plastry.
Piec w temperaturze 180°c

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 15.03.2011 15:51
pysznośći
Ewelina45 15.11.2010 09:22
pycha
mikrusiak 14.11.2010 13:18
nawet nie patrze bo ślinka cieknie... ;P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat