Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku wlewamy najlepiej do pudełka i wstawiamy do lodówki aby zastygła.
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy białka dodajemy stopniowo cukier ,do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka jeszcze chwilę ubijamy ,wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem .Zostawiamy z 5 łyżek masy dodajemy kakao mieszamy .
Kakaową masę przekładamy do rękawa cukierniczego, na cieście robimy ukośne paseczki.
Następnie nożem robimy nacięcia wzdłuż blachy.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 175 st około 20 minut.
Biszkopt po upieczeniu jeszcze gorący zwijamy w ściereczkę kuchenną tak aby paski były na górze i zostawiamy aż wystygnie.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje, następnie zalewamy wrzątkiem wody też nie za dużo mieszamy aż się rozpuści studzimy.
Śmietankę czekoladową ubijamy jeżeli chcemy bardziej słodką to można dodać 2 łyżki cukru ale nie koniecznie ,na koniec wlewamy żelatynę.
Biszkopt delikatnie rozkładamy smarujemy cienko dżemem z czarnej porzeczki ,na to wykładamy ubitą śmietanę ,zostawiamy trochę śmietany do dekoracji rolady .Galaretkę kroimy w paski układamy na końcu biszkoptu .Zwijamy roladę. Na górze rolady robimy pozostałą śmietanką dekorację posypujemy płatkami czekolady albo wiórkami kokosowymi.
POLECAM!!!!