Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLADA CYTRYNOWA Z GAŁKĄ MUSZKATAŁOWĄ

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 3/4 szkl
masło stopione 2 łyżki
cukier waniliowy
skórka starta z cytryny 2 łyżeczki
mąka 2/3 szkl
mąki kukurydzianej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
gałka muszkatałowa 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
szczypta soli
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: ROLADA CYTRYNOWA Z GAŁKĄ MUSZKATAŁOWĄ

KREM;1 szkl. śmietany kremówki ,1 szkl. cukru pudru ,2 serki mascarpone ,2 łyżki soku z cytryny ,1 łyżeczka skórki startej z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.Formę o wymiarach 25*40 cm wyłożyć papierem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać masło,cukier waniliowy,skórkę cytrynową.Do drugiej miski przesiać mąki,proszek,gałkę,cynamon i sól.Dodać do żółtek.Ubić białka dodać 2 łyżki cukru delikatnie połączyć z ciastem.Przełożyć do formy-wygładzić piec 15-20 min. Wyjąć na ściereczkę zdjąć papier oprószyć cukrem pudrem [,żeby się nie skleiła] zwinąć roladę.Zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone zmieszać z sokiem z cytryny i skorką.Dodać do śmietany.Posmarować masą roladę zostawiając 5 cm pustej powierzchni na końcu. Zwinąć roladę i oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 13.04.2013 23:19
fajna ta rolada
czekoladka_m 18.04.2012 12:20
mniam, ten krem to czysta pozeja;):)
Kekerboom 18.04.2012 11:20
super
anja3107 18.04.2012 11:13
uwielbiam takie rolady

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak