Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Na ciasto:
-
herbatniki
440 g -
masło
150 g -
mleko
0,5 szklanka -
cukier
1/4 szklanki -
biała czekolada
50 g -
Krem:
-
masło
200 g -
biała czekolada
150 g -
masło
łyżka -
mleko
2 łyżki -
serek mascarpone
650 g -
sok z cytryny
-
śmietan fix
2 szt -
uprażone, posiekane migdały
50 g -
borówki
300-400 g
Przepis i sposób przygotowania Rolada borówkowa
Masa- Masło, serek mascarpone, sok z cytryny i śmietan fix ucieramy na gładką masę. Czekoladę razem z łyżką masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Nieco przestudzoną dodajemy do macy mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę mascarpone, dokładnie ją rozprowadzamy po całej powierzchni placka, pozostawiając od brzegów ok. centymetr czystego ciasta - masa będzie nieco wypływała w trakcie rolowania. Na masę wykładamy borówki. Wykorzystując papier, na którym wałkowaliśmy ciasto, zwijamy roladę. Zawijamy ją ściśle w papier, przekładamy na deseczkę i wstawiamy do lodówki, aż dobrze się schłodzi- najlepiej na całą noc.
Po tym czasie roladę wyjmujemy, obsypujemy migdałami. Smacznego!
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)