Rolada borówkowa

Ewa
Ewa

Rolada borówkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • herbatniki

    440 g
  • masło

    150 g
  • mleko

    0,5 szklanka
  • cukier

    1/4 szklanki
  • biała czekolada

    50 g
  • Krem:

  • masło

    200 g
  • biała czekolada

    150 g
  • masło

    łyżka
  • mleko

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    650 g
  • sok z cytryny

  • śmietan fix

    2 szt
  • uprażone, posiekane migdały

    50 g
  • borówki

    300-400 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rolada borówkowa

Ciasto- Herbatniki dokładnie kruszymy. Mleko z cukrem zagotowujemy, dodajemy masło i czekoladę. Czekamy, aż powstanie jednolita płynna masa. Płynem zalewamy pokruszone herbatniki i dobrze mieszamy. Tak powstałe ciasto rozwałkujemy na papierze do pieczenia na jeden duży lub dwa mniejsze prostokąty. Jeśli wybierzemy drugą opcję, otrzymamy dwie rolady i będzie nam je łatwiej zwinąć.
Masa- Masło, serek mascarpone, sok z cytryny i śmietan fix ucieramy na gładką masę. Czekoladę razem z łyżką masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Nieco przestudzoną dodajemy do macy mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.

Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę mascarpone, dokładnie ją rozprowadzamy po całej powierzchni placka, pozostawiając od brzegów ok. centymetr czystego ciasta - masa będzie nieco wypływała w trakcie rolowania. Na masę wykładamy borówki. Wykorzystując papier, na którym wałkowaliśmy ciasto, zwijamy roladę. Zawijamy ją ściśle w papier, przekładamy na deseczkę i wstawiamy do lodówki, aż dobrze się schłodzi- najlepiej na całą noc.
Po tym czasie roladę wyjmujemy, obsypujemy migdałami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Grazyna0211 25.04.2016 14:07
pyszny deser
artur7 29.11.2013 18:01
rolada smaczna jest
krystyna330 10.11.2013 13:25
Lubie takie smaczki :)
ana1 11.10.2013 20:52
wspaniała ta rolada
sasanka 06.10.2013 10:47
prezentuje się bardzo fajnie :) a jak jeszcze zrobimy z własnoręcznie zebranych owoców to już ekstra :D
Czarnula87 02.10.2013 15:54
smaczna roladka
Barbara13 02.10.2013 09:54
Uwielbiam takie ciacho do kawki:)
Mniam 02.10.2013 09:49
Ciekawa i na pewno pyszna rolada.
Jusiaa 02.10.2013 08:17
przepis na ciasto jest bardzo ciekawe, na pewno pycha
Renata9 02.10.2013 07:36
fajna ta rolada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat