Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada borówkowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka koszalińska 5 łyżka
mąka ziemniaczana 4 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 4 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
masa
śmietana słodka 600 ml
galaretka cytrynowa 1
cukier 2 łyżka
DODATKOWO:
borówka amerykańska 350 g
listki melisy
woda 1/2 (gorąca, przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada borówkowa

Kroki postępowania

1
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie zmniejsz obroty robota i dodaj żółtka, połącz je z pianą. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach połącz składniki. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Rozprowadź je po powierzchni blachy z papierem w miarę równo. Tak przygotowany biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z biszkoptem. Na blacie lub stole rozłóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią biszkopt papierem do góry. Delikatnie zdejmij papier i zawiń biszkopt razem ze ściereczka w roladę. Zostaw do wystudzenia.
Krok 1 - Rolada borówkowa foto
2
Przygotuj teraz składniki masy. W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszaj dokładnie galaretkę aby nie było żadnych grudek i schłodź aż będzie półpłynna. Śmietan fix zmieszaj z cukrem ( użyłam dodatkowo śmietan fixu aby w tę upalna pogodę masa nie zrzedła ). Śmietanę 30 % wlej do wysokiego naczynia i ubijaj a po chwili dodaj śmietan fix i ubijaj prawie na sztywno.
Krok 2 - Rolada borówkowa foto
3
Następnie na śmietanę rozłóż borówki ( część zostaw do dekoracji rolady ) i zawiń roladę.
Krok 3 - Rolada borówkowa foto
4
Ułóż ją tak aby łączenie było na dole. Roladę posmaruj cienką warstwą śmietany i zrób wzorki widelcem.
Krok 4 - Rolada borówkowa foto
5
Na koniec na górze resztą śmietany zrób dowolną dekorację i posyp zostawionymi borówkami i ułóż listki melisy. Roladę wstaw do lodówki do schłodzenia.
Krok 5 - Rolada borówkowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 20.01.2013 13:48
oczu nie idzie oderwać.....ojojoj....
tessinka 05.12.2012 23:01
piękna i pyszna
sylwia / sytofala 05.12.2012 13:51
wygląda imponująco
ZEWA 05.12.2012 12:33
dziękuję bardzo
Kuchareczka2 05.12.2012 11:55
wspaniała i pyszna
Noruas 05.12.2012 11:25
pięknie wykonana, apetyczna, wszytsko czego trzeba, a nawet ciut więcej :)
manaika 05.12.2012 10:56
apetyczna
GOSIA18 05.12.2012 10:09
pięknie się prezentuje
V_kuchareczka 05.12.2012 09:43
wygląda bardzo apetycznie
Paolcia 05.12.2012 09:26
jak z bajki :)
cukiereczek 05.12.2012 09:24
piękna rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak