Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada boczkowa z farszem

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Boczkowa rolada pieczona z farszem z dodatkiem pieczarek. Smaczna jako przekąska na stół, dodatek na kanapki czy do obiadu.

Składniki:

Mięso pieczone:

boczek surowy 1.5 kilograma
czosnek 3 ząbki
mięso mielone 50 dag
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
rosół 4 łyżki
pieczarki 10 sztuk
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
miód 1 łyżka
papryka mielona 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 szczypty
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada boczkowa z farszem

Boczek trochę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu (ja miałam dość tłusty) i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Dwa albo trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nacieramy nim boczek. Boczek zawijamy w folię albo przykrywamy naczynie z boczkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię by odparować nadmiar wody, doprawiamy do smaku i przestudzamy.

Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, rosół albo wodę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do miodu, dodajemy paprykę, pieprz cayenne, olej i odrobinę soli. Mieszamy.

Boczek wyjmujemy i kładziemy chudszą stroną do góry. Wykładamy mięso mielone i pieczarki. Zwijamy w roladę i obwiązujemy nicią.

Smarujemy roladę przygotowana marynatą, odstawiamy na ok 1/2 godz później przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 90 min (można roladę odwracać i można przykryć na pierwsze 30 min pieczenia).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak