Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa Zebra
1. Do miski wbić 2 całe jajka, dodać 50 g cukru pudru i ubić na puszystą gęstą masę, aż uzyska jasnobeżowy kolor. Mieszając dalej mikserem na wolnych obrotach dodawać stopniowo 50 g przesianej mąki. Dobrze wyrobić i odstawić.
2. W drugiej misce z pozostałych składników w ten sam sposób przygotować drugie ciasto z dodatkiem kakao.
3. W przepisie można przygotować ciasto zebra tworząc dwa osobne biszkopty lub też z użyciem szprycy przygotować dwukolorowy biszkopt.
Sposób z użyciem szprycy: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy wyciskać paski (po skosie) zostawiając między nimi przerwy. Następnie te przerwy uzupełnić szprycą z ciemnym ciastem.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 12 minut. Po upieczeniu zdjąć papier, wyrównać brzegi i zwinąć w rulon i zostawić do ostudzenia. Śmietanę najlepiej 36% ubić na sztywno, z czterema łyżeczkami cukru pudru i szczyptą cynamonu. Rozwinąć roladę, rozsmarować na niej bitą śmietanę i ponownie ciasno zwinąć w roladę. Do śmietany można dodać owoce lub galaretkę.