Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z wanilią żurawiną i brzoskwinią

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 2 sztuki
mąka 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
wanilia 1 laska
masa
słodka śmietana 300 ml
śmietan fix 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka
brzoskiwnie połówki 3 połówki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z wanilią żurawiną i brzoskwinią

Na blaszkę 34*30cm.

Biszkopt: Do miseczki przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem.Dodać wydrążone ziarenka wanilii i wymieszać dobre mikserem. Następnie stopniowo wsypać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką do połączenie składników. Papierem wyłożyć blaszkę od piekarnika, wylać ciasto i wyrównać. Piec około 8-10 min w 180 st. Wyjąć z piekarnika, położyć na czystej ściereczce papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier i zrolować biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.


Nadzienie: Żurawinę namoczyć, najlepiej przez całą noc. Następnie porządnie odcedzić i osuszyć. Do miski przelać śmietanę i wstępnie ubić. Dodać cukier i zagęstnik i ubić na sztywno. Dodać żurawiny ze słoika i delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać namoczone żurawiny i wymieszać łyżką. Wykonanie: Biszkopt rozwinąć. Rozsmarować całą przygotowaną śmietanę. Na jednym z końców ( tym krótszym) położyć brzoskwinie i zrolować dosyć ciasno. Odłożyć do lodówki na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na całą noc i rolada ładnie się „ściąga”). Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.12.2013 21:56
pyszne słodkości
monikaT83 26.11.2013 08:23
Mysiunia ja kupiłam w 2007 gdy byłam na wczasach z mężem hihi:)
Edith85 25.11.2013 19:46
piękna ta roladka :)
Mysiunia 25.11.2013 17:40
pierwsze co mi się rzuciło w oczy to stateczek - kupiłam identyczny na koloniach w 2001 roku chyba :D a ciasto wygląda przepięknie i na pewno jest bardzo smaczne :)
Stenka 25.11.2013 16:40
smaczne ciacho
Czarnula87 25.11.2013 14:43
kochane słodkości
monikaT83 25.11.2013 13:47
ślicznie dziękuję:)
gosia561 25.11.2013 13:44
smakowicie wygląda
Olga_SK 25.11.2013 13:28
Pysznie wygląda :)
6zer
6zer 25.11.2013 13:12
smaczna, taka jaka lubie
SylwiaMagdaSabin 25.11.2013 12:07
Apetycznie wygląda
matesko 25.11.2013 12:02
apetycznie wygląda
bogusia19 25.11.2013 11:57
smacznie wygląda
Piotr-21 25.11.2013 11:52
ale apetyczna
Barbara/zuza22_85 25.11.2013 11:47
palce lizać
sanielcia 25.11.2013 11:32
jakie pyszne nadzienie :)
monikaT83 25.11.2013 11:10
Z góry zapraszam na następną ponieważ dosyć często robię rolady:)
Pietruszka 25.11.2013 10:53
mocno nadziana, takie lubię
dodi 25.11.2013 10:51
zjadłabym z chęcią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak