Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z truskawkami
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną.
Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać.
Piec w 180 stopniach C około 15 minut.
Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć.
Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier.
Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę.
Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie możemy przygotować krem.
Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać do ubitej śmietany, dodać rozmrożone truskawki i zmiksować.
Roladę delikatnie rozwinąć na płasko i posmarować kremem.. Ponownie ściśle zwinąć.
.
Na wierzchu ozdobić resztką kremu i truskawkami.
Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.