Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki

Masa jabłkowa

jabłka 6-7 szt
cukier kryształ 5 łyżek
galaretka cytrynowa 1 szt

Porada

Roladę można polać polewa.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłkowym

1. Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 180 stopni C ok 20-25 min. Gorący biszkopt zwinąć w ścierkę, aby później nie połamał się.
2. Jabłka obrać, pokroić na półplasterki i udusić wraz z cukrem aby utworzyła się masa. Odstawić z palnika, dodać galaretkę i dobrze wymieszać, przestudzić.
3. Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt, zwinąć w roladę. Zimne posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.05.2017 21:08
Moja ulubiona rolada
Ada-Gaba 26.03.2017 13:54
smakowite ciasto
Babeczka35 24.03.2017 21:08
Bardzo pysznie.
dodi 24.03.2017 20:51
apetycznie wyglada
Malinka 24.03.2017 13:50
Bardzo taką lubię!
adelajda 24.03.2017 13:49
Dobra rolada
Wiesława1 24.03.2017 13:28
Pyszna propozycja
mirosława4 24.03.2017 11:03
smaczna do kawusi
Krystyna32 24.03.2017 07:16
pyszności :)
Krzysztof15 24.03.2017 06:11
bardzo smaczna
Franciszek 24.03.2017 00:58
dobre do kawy
aga3103 23.03.2017 23:42
Chętnie skusiłabym się na kawałek takiej rolady :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak