Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z masą makową: "biszkoptowo- czekoladowo- makowy ślimaczek"

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na roladę biszkoptową z masą makową. Roladę przygotowuje się bardzo szybko. Ja udekorowałam ją masą czekoladową, którą zresztą też ekspresowo się przygotowuje. Zachęcam, spróbuj raz, a będziesz chętnie powtarzać ten przepis.

Składniki:

Składniki:

jaja 6 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 6 łyżek
olej 1 łyżka
mąka pszenna 6 łyżek
masa makowa 1 puszka

Inne

papier do pieczenia 1 szt.

Porada

Ciasto możesz polać masą makową, przyozdobić według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z masą makową: "biszkoptowo- czekoladowo- makowy ślimaczek"

  • przepis na roladę biszkoptową z makiem
  • łatwy i szybki do zrobienia makowiec
  • pyszny deser dla całej rodziny
  • kształt rolady przypomina ślimaczka :)

1. Jaja z cukrem ubij na puszystą, jasną pianę (ustaw wysokie obroty miksera). Gdy piana już jest już gotowa, zmniejsz obroty miksera, dodaj do piany 1 łyżkę oleju, wymieszaj. Wyłącz mikser.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, następnie przesiej do masy. Wymieszaj.

3. Ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.

4. Biszkoptowe ciasto piecz 20 minut w temperaturze 170 stopni góra-dół.

5. Wyłącz piekarnik. Uchyl delikatnie drzwiczki. Po ok 10 minutach możesz otworzyć całkiem drzwiczki piekarnika i wyjąć ciasto.

6. Ciasto posmaruj masą makową, zwiń roladę. Odstaw do wystygnięcia.

Życzę smacznego!

  • pyszny deser dla całej rodziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 19.04.2023 18:19
Roladę ostatnio piekłam na Święta Wielkanocne oczywiście smakowała jak zwykle wyśmienicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak