Rolada biszkoptowa z masą makową: "biszkoptowo- czekoladowo- makowy ślimaczek"

Rolada biszkoptowa z masą makową: "biszkoptowo- czekoladowo- makowy ślimaczek"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na roladę biszkoptową z masą makową. Roladę przygotowuje się bardzo szybko. Ja udekorowałam ją masą czekoladową, którą zresztą też ekspresowo się przygotowuje. Zachęcam, spróbuj raz, a będziesz chętnie powtarzać ten przepis.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jaja

    6 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    6 łyżek
  • olej

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • masa makowa

    1 puszka

Inne

  • papier do pieczenia

    1 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rolada biszkoptowa z masą makową: "biszkoptowo- czekoladowo- makowy ślimaczek"

  • przepis na roladę biszkoptową z makiem
  • łatwy i szybki do zrobienia makowiec
  • pyszny deser dla całej rodziny
  • kształt rolady przypomina ślimaczka :)

1. Jaja z cukrem ubij na puszystą, jasną pianę (ustaw wysokie obroty miksera). Gdy piana już jest już gotowa, zmniejsz obroty miksera, dodaj do piany 1 łyżkę oleju, wymieszaj. Wyłącz mikser.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, następnie przesiej do masy. Wymieszaj.

3. Ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.

4. Biszkoptowe ciasto piecz 20 minut w temperaturze 170 stopni góra-dół.

5. Wyłącz piekarnik. Uchyl delikatnie drzwiczki. Po ok 10 minutach możesz otworzyć całkiem drzwiczki piekarnika i wyjąć ciasto.

6. Ciasto posmaruj masą makową, zwiń roladę. Odstaw do wystygnięcia.

Życzę smacznego!

  • pyszny deser dla całej rodziny
Dotamisio
Ciasto możesz polać masą makową, przyozdobić według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat