Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z masą kakaową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

biszkopt jasny 1 szt

MASA

masło 200 g
kakao 2 łyzki
czekolada 60 g
olejek rumowy 1 łyzeczka
powidła śliwkowe 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z masą kakaową

CIASTO :

Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.

W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.

Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.

1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.

MASA :

Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Mieszamy z masą maślano – jajeczną.

( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )

CAŁOŚĆ:

Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.

Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak