Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym i truskawkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe

jajko 5
cukier kryształ 110 g
mąka pszenna 80 g
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
szczypta soli

Krem śmietanowy

śmietana kremowa 30% 330 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 2 łyżki
listki mięty 8
skórka z cytryny
sok z cytryny 1 łyżeczka
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym i truskawkami

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 °C, arkusz papieru do pieczenia wykładamy na płaską blaszkę. Oddzielamy żółtka od białek ( jajka wcześniej sparzone i w temperaturze pokojowej). Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia zaczynamy partiami dodawać cukier stale ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy. Składniki sypkie dodajemy partiami do ubitych jaj i mieszamy bardzo delikatnie, ręcznie za pomocą łopatki. Masę biszkoptową przekładamy na blaszkę formując prostokąt, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 15-18 minut. Od razu po upieczeniu biszkopt przekładamy na szmatkę bawełnianą, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy wraz z ręcznikiem w roladę. Tak zawinięte ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cytrynę zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na dwie minuty. Następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach ( bez białej warstwy). Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szypułki, kroimy w kostkę lub plastry. Mocno schłodzone składniki tj. śmietanka kremówka i serek mascarpone mieszamy ze sobą. Następnie przekładamy do misy robota kuchennego i zaczynamy ubijać na średnich obrotach miksera, dodajemy przesiany cukier puder. Kiedy masa zaczyna gęstnieć zwiększamy obroty miksera, kontrolując konsystencję. Do kremu śmietanowego dodajemy skórkę z cytryny, sok, posiekane listki mięty i pokrojone truskawki. Ciasto biszkoptowe delikatnie odwijamy i przekładamy na arkuszu papieru lub folii spożywczej. Można oprószyć cukrem pudrem, aby zapobiec przywieraniu. Wykładamy krem i delikatnie, ale dość ciasno zwijamy w rulon. Szczelnie owijamy folią i chłodzimy parę godzin. Roladę przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy kleksem bitej śmietany. Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.05.2017 22:10
pyszny deser
Diana Rusiłowicz 06.05.2017 01:11
Pyszna propozycja!
Ada-Gaba 04.05.2017 21:37
pyszności
Ewelina1991 04.05.2017 17:22
dobra rolada
dodi 04.05.2017 10:57
apetycznie wygląda
mysza75 04.05.2017 10:57
fajna lekka roladka do kawy
bietka 04.05.2017 10:39
smaczna roladka :)
Wiesława1 04.05.2017 10:18
Pyszna propozycja
adelajda 04.05.2017 10:10
lubię takie cicha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak