Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym i truskawkami
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 °C, arkusz papieru do pieczenia wykładamy na płaską blaszkę. Oddzielamy żółtka od białek ( jajka wcześniej sparzone i w temperaturze pokojowej). Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia zaczynamy partiami dodawać cukier stale ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy. Składniki sypkie dodajemy partiami do ubitych jaj i mieszamy bardzo delikatnie, ręcznie za pomocą łopatki. Masę biszkoptową przekładamy na blaszkę formując prostokąt, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 15-18 minut. Od razu po upieczeniu biszkopt przekładamy na szmatkę bawełnianą, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy wraz z ręcznikiem w roladę. Tak zawinięte ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cytrynę zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na dwie minuty. Następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach ( bez białej warstwy). Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szypułki, kroimy w kostkę lub plastry. Mocno schłodzone składniki tj. śmietanka kremówka i serek mascarpone mieszamy ze sobą. Następnie przekładamy do misy robota kuchennego i zaczynamy ubijać na średnich obrotach miksera, dodajemy przesiany cukier puder. Kiedy masa zaczyna gęstnieć zwiększamy obroty miksera, kontrolując konsystencję. Do kremu śmietanowego dodajemy skórkę z cytryny, sok, posiekane listki mięty i pokrojone truskawki. Ciasto biszkoptowe delikatnie odwijamy i przekładamy na arkuszu papieru lub folii spożywczej. Można oprószyć cukrem pudrem, aby zapobiec przywieraniu. Wykładamy krem i delikatnie, ale dość ciasno zwijamy w rulon. Szczelnie owijamy folią i chłodzimy parę godzin. Roladę przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy kleksem bitej śmietany. Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.
Smacznego.