Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym z piernikami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 osobno białka i żółtka
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem czekoladowy

serek mascarpone 350 g
czekolada gorzka 150 g
cukier puder 2-3 łyżki
pierniki 5 małych sztuk, serca w polewie

Polewa

masło 125 g
cukier 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Do udekorowania

pierniki 2-3 sztuki

Porada

Do kremu i na dekorację użyłam małych serc piernikowych nadziewanych dżemem i oblanych czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym z piernikami

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Mascarpone i cukier puder zmksuj do połączenia, wlej zimną czekoladę i zmiksuj tylko do połączenia się składników, ważne by składniki miały podobną temperaturę- inaczej masa może się zwarzyć. Pierniczki posiekaj w kostkę, wmieszaj delikatnie do kremu, najlepiej łyżką. Krem wstaw na 30 minut do lodówki, musi być dobrze schłodzony.

2.Biszkopt: ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Roladę delikatnie rozwiń (nie można jej zbyt długo trzymać zwiniętej bo podczas rozwijania może popękać - max 15-20 minut) i rozsmaruj na całości krem, zroluj ją delikatnie wzdłuż dłuższego boku. Włóż do lodówki na min. 2 godziny.

4.Polewa: masło rozpuść, dodaj cukier, kakao, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Potem wlej do ugotowanej i w miarę ciepłej polewy, wymieszaj i odstaw aż polewa trochę zastygnie (nie wolno już po dodaniu żelatyny jej gotować). Polewą udekoruj roladę, wstaw ponownie do lodówki by polewa zastygła. Można ją udekorować pokruszonymi piernikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 26.11.2016 08:41
fajna rolada
Wacław 25.11.2016 10:25
znakomita rolada :-)
Habibi 23.11.2016 15:11
Pysznie wygląda
Malinka 23.11.2016 09:07
Bardzo apetyczna, słodka propozycja!
Ewelina1991 23.11.2016 08:53
świetna rolada
Krystyna32 23.11.2016 08:17
bardzo apetyczna
Babeczka35 23.11.2016 07:50
Bardzo pysznie.
MagdalenaIC 23.11.2016 01:15
Wspaniała rolada :)
Patrycja33 23.11.2016 00:15
super przepis :)
MałaMi89 22.11.2016 23:56
Jestem ciekawa tego smaku :)
noninka77 22.11.2016 21:58
Mniam...pyszności :)
Wiktoria29 22.11.2016 21:29
mmmm poezja samku
anka1988 22.11.2016 21:11
przepyszna rolada
bietka 22.11.2016 21:11
smaczna rolada :)
halina17 22.11.2016 19:43
Dobra rolada.
KORAL 22.11.2016 17:11
Imponująco i smacznie :)
Wafelek2601 22.11.2016 16:42
Pyszna rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak