Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych porzeczek

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
cukier 1/3 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
olej 1 łyżka
masa
porzeczki czerwone 2 szklanki
woda 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
kremówka 250 ml
cukier do kremówki
napar z herbaty
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki czubate
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych porzeczek

Kroki postępowania

1
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier- cały czas miksując. Do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy-najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy łyżkę oleju i przekładamy do dużej formy (taka duża od piekarnika) wyłożonej papierem. Pieczemy ok.10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni- bez termoobiegu ostatnie 2-3 minut dopiekamy -góra dół lub z termoobiegiem.Po wyjęciu z piekarnika ściągamy papier, na wierzch ciasta kładziemy albo pergamin albo czystą ściereczkę i zwijamy w roladę.
Krok 1 - Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych  porzeczek foto
2
Masy:
Porzeczki chwilę zagotowujemy.Następnie miksujemy blenderem a później przecieramy przez sito (chyba, że nie przeszkadzają Wam w pierwotnej formie). Do przygotowanego musu dodajemy cukier oraz żelatynę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i rozpuszczoną w minimalnej ilości żelatynę.
Roladę delikatnie nakrapiamy naparem z herbaty.
Przestudzoną, teżejącą galaretkę rozsmarowujemy po roladzie. Następnie wykładamy kremówkę-jeśli jest taka potrzeba (masa jest jeszcze zbyt rzadka) chwilę czekamy i zwijamy roladę.
Krok 2 - Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych  porzeczek foto
3
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc-wierzch można dodatkowo ozdobić kremówka czy oprószyć pudrem
Krok 3 - Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych  porzeczek foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 10.06.2016 22:57
znakomicie wygląda!
nutellla 30.09.2013 21:39
niesamowita
mufinka79 30.09.2013 17:21
Smakowita ta rolada :)
malaczarna23 30.09.2013 17:16
wspaniała rolada :)
marcia7 30.09.2013 16:36
pyszne ciasto
babajaga1969 30.09.2013 16:02
jakie pyszne
cukiereczek 30.09.2013 15:37
aż ślinka leci
bietka 30.09.2013 15:20
bardzo pyszna rolada
czekoladka_m 30.09.2013 15:20
Poproszę kawałek;):)
Marta1986 30.09.2013 15:14
pyszne ciasto
bogusia19 30.09.2013 14:26
pysznosci mniam
dodi 30.09.2013 13:40
jak smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak