Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych porzeczek

Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych porzeczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 sztuki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 czubata łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • masa

  • porzeczki czerwone

    2 szklanki
  • woda

    3/4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • kremówka

    250 ml
  • cukier do kremówki

  • napar z herbaty

  • żelatyna

    2 łyżeczki czubate
  • żelatyna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych  porzeczek foto
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier- cały czas miksując. Do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy-najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy łyżkę oleju i przekładamy do dużej formy (taka duża od piekarnika) wyłożonej papierem. Pieczemy ok.10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni- bez termoobiegu ostatnie 2-3 minut dopiekamy -góra dół lub z termoobiegiem.Po wyjęciu z piekarnika ściągamy papier, na wierzch ciasta kładziemy albo pergamin albo czystą ściereczkę i zwijamy w roladę.
Krok 2 - Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych  porzeczek foto
Masy:
Porzeczki chwilę zagotowujemy.Następnie miksujemy blenderem a później przecieramy przez sito (chyba, że nie przeszkadzają Wam w pierwotnej formie). Do przygotowanego musu dodajemy cukier oraz żelatynę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i rozpuszczoną w minimalnej ilości żelatynę.
Roladę delikatnie nakrapiamy naparem z herbaty.
Przestudzoną, teżejącą galaretkę rozsmarowujemy po roladzie. Następnie wykładamy kremówkę-jeśli jest taka potrzeba (masa jest jeszcze zbyt rzadka) chwilę czekamy i zwijamy roladę.
Krok 3 - Rolada biszkoptowa z galaretką z czerwonych  porzeczek foto
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc-wierzch można dodatkowo ozdobić kremówka czy oprószyć pudrem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bartek8585

10.06.2016 22:57
znakomicie wygląda!

nutellla

30.09.2013 21:39
niesamowita

mufinka79

30.09.2013 17:21
Smakowita ta rolada :)

malaczarna23

30.09.2013 17:16
wspaniała rolada :)

marcia7

30.09.2013 16:36
pyszne ciasto

babajaga1969

30.09.2013 16:02
jakie pyszne

cukiereczek

30.09.2013 15:37
aż ślinka leci

bietka

30.09.2013 15:20
bardzo pyszna rolada

czekoladka_m

30.09.2013 15:20
Poproszę kawałek;):)

Marta1986

30.09.2013 15:14
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat