Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z adwokatowym kremem i porzeczkami
adowakat-3/4szkl
jaja-2szt
margaryna Palma-kostka
cukier-0.5szklanki
sok z cytryny-2 łyżki
porzeczki
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, po czym dodajemy żółtka,proszek do pieczenia wymieszany z mąką oraz przesiane kakao. Mieszamy. Wylewamy do brytfanny na natłuszczony papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach.
Krem:
Jaja ubijamy z cukrem na parze aż do uzyskania kremowo puszystej masy. Margarynę ucieramy z sokiem z cytryny też na puszystą masę. Powoli po łyżce masy jajecznej dodajemy do utartej margaryny. Na koniec wlewamy adwokat (używał domowego na spirytusie) i miksujemy na średnich obrotach. Gotowy krem wkładamy do lodówki na około dwie godziny aż stwardnieje.
Z biszkoptu ścieramy "skórkę" smarujemy cienko powidłami (ja użyłam swoich-domowych),wykładamy krem (pozostawiając do dekoracji dwie spore łyżki) i posypujemy porzeczkami. Zwijamy delikatnie roladę uciskamy ją folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ściągamy folię i dekorujemy resztką kremu i owocami porzeczki.
Uwaga: Rolada jest mocno alkoholowa więc nie częstujemy nią dzieci;)
Smacznego!