Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada biszkoptowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 6 sztuk
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

Masa

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 1 opakowanie

Porada

Roladę po wyciągnięciu z piekarnika można zawinąć w wilgotną ściereczką, gdyż po tym rolada będzie nam się ładnie rolowałą.

Przepis i sposób przygotowania na: rolada biszkoptowa

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kolejno dodajemy cukier i po kolej żółtka. Miksujemy do momentu aż cukier sie rozpuści. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blache która znajduje się w wyposarzeniu kuchenki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy równomiernie ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy przez 10-12 min (do suchego patyczka). Wykładamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix ( ja dodałam kilka łyzek lemon curd). Raladę smarujemy śmietaną i zawijamy, mocno dociskamy. Ja udekorowałam rolade polewą czekoladową, malinami, miętą rurkami, startą czekoladą, kostką czekolady oraz owocem physalis.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniach32 28.08.2014 12:22
Dziękuję :D
kasienka23 27.08.2014 19:58
pyszna rolada!
Zdzisław 27.08.2014 11:07
takie słodkości bardzo lubię
engie23 27.08.2014 08:29
ładnie wygląda
gosia1988 27.08.2014 07:05
smakowicie wygląda
patryska76 26.08.2014 23:09
Świetna rolada ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak