Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada bezowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuk
cukier drobny 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka
laska wanilii 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa

Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy po łyżce cukru nie przerywając miksowania, dodajemy mąkę i ocet.

Z wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy je do białek.

UWAGA! Białka muszą być dobrze ubite, na sztywno.

Na blachę (ja mam o wymiarach 26×36) wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy masę, rozprowadzamy ją równo.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na około 25-30 minut.

Wystawiamy i delikatnie wyjmujemy z blachy, nakładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Po wystygnięciu delikatnie rozwijamy ją, nakładamy masę i zawijamy z powrotem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 23.11.2013 07:54
świetne ciacho
sanielcia 22.11.2013 22:49
Doskonała do kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak