Rolada bez pieczenia.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    4 paczki
  • śmietana kwaśna

    8 łyżek
  • masło

    7 dag
  • kakao

    4 łyżki
  • cukier puder

    10 dag
  • aromat migdałowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Herbatniki zemleć przez maszynkę lub w malakserze, wymieszać z resztą składników. Chwilę wyrabiać jak ciasto na pierogi.

Masa jasna:
10 dag wiórek kokosowych
7 łyżek kwaśnej śmietany
12 dag cukru pudru
15 dag masła
1/2 kieliszka spirytusu

Wiórki zalać spirytusem i śmietaną, pozostawić na 10 minut aby zmiękły. Rozetrzeć mikserem cukier z masłem, dodać wiórki i chwilę ucierać.
Na pergaminie rozwałkować ciemne ciasto w kształcie prostokąta na grubość 5 mm i nałożyć na nie równomiernie masę kokosową. Za pomocą pergaminu zwinąć ciasno roladę, zaklejając boki. tak zwiniętą włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada12302 19.02.2011 21:46
świetny przepis
anja3107 19.02.2011 13:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat