Rolada bardzo makowa

Rolada bardzo makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • cukier

    10 łyżek
  • drożdże świeże

    5 dkg
  • masło

    1/4 kostki
  • masa makowa

    2 puszki
  • jajko

    2-3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z droźdzy, mleka i cukru przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masę makową wymeszać z rodzynkami. następnie przesiać makę, dodać rostopione masło, jajka i wlać do tego rozczyn, uformować kulę z ciasta następnie długi wałek, rozwałkować równo, układac mase makową i zwijać ciasno w roladę. Można naciąć na górze roladę i posmarować jajkiem rozmąconym. Piec w temp.170 stopni około 40-50 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

02.09.2012 00:20
dobra

Andysz

18.04.2012 12:58
uwielbiam mak!;)

Agiatis

05.07.2011 08:00
bardzo makowa - przepyszne:)

IlonaAlbertos

29.05.2011 23:27
Uwielbiam takie z dużą ilością maku.

RenataZ-et

17.05.2011 23:02
wygląda wyśmienicie

monika154

08.04.2011 12:48
pyszne

ada12302

07.04.2011 21:43
bardzo lubię

Agnieszka_B

07.04.2011 13:43
Maku rzeczywiście dużo - pycha!

agnieszka137

05.04.2011 22:53
świetny, lubię tak dużo maku:)

accee

05.04.2011 22:44
Dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat