Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bananowo-orzechowa z bananem
Zagotować 2/3 szklanki mleka. Mąkę krupczatkę rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnego mleka. Wlać do gorącego mleka, mieszając, zagotować. Powstały budyń przykryć folią, ostudzić.
Zagotować 10 łyżek mleka, sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce budyniu i orzechy i cytrynę. Banany też warto skropić sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki, posmarować przygotowaną masą. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć banany, potem zwinąć je w roladę.
Przygotować polewę:
Margarynę, mleko i cukier rozpuścić razem w garnuszku na palniku, mieszając pilnując aby nie doprowadzić do zagotowania. Dodać kakao z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Polewę ostudzić a następnie polać nią
roladę i posypać kokosem lub orzechami.