rogaliki z wiśniową konfiturą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • konfitura wiśniowa

    3/4 szklanki
  • żółtko jajek

    1
  • cukier brązowy

    4-5 łyżek
  • wiśniówka

    2-3 łyżki
  • mleko 3,2%

    2 łyżki
  • mąka do oprószenia stolnicy

  • świeża melisa

    do dekoracji
  • wisienki koktajlowe

    do dekoracji
  • ciasto francuskie

    ok.50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmróź w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż je na stolnicę (wcześniej lekko oprósz ją mąką). Płaty ciasta delikatnie rozwałkuj. Ostrym nożem potnij na osiem kwadratów. Każdy kwadrat przetnij do przekątnej, by powstały dwa trójkąty.
Konfiturę wiśniową wymieszaj z alkoholem. Na każdym trójkącie, tuż przy jego podstawie, połóż niewielką porcję nadzienia.
Żółtko przelej do miseczki i dodaj mleko. Obydwa składniki roztrzep widelcem.
Trójkąty ciasta zwijaj ciasno, zaczynając od miejsca, gdzie leży nadzienie wiśniowe. Rogi zawijaj do środka, formując rogaliki. Następnie przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tuż przed pieczeniem posmaruj rogaliki mieszanką jajka z mlekiem (użyj do tego szerokiego pędzelka) i posyp brązowym cukrem.
Piecz 20 minut w temp. 200 stopni na złoty kolor. Przed podaniem udekoruj wisienkami i świeżymi listkami melisy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kokos987 18.12.2010 19:09
fajne fajne
mirosława4 02.12.2010 13:40
pyszności
MAŁGORZATA108 01.12.2010 21:26
Pycha.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat