Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z wiśniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
mąka krupczatka 250 g
drożdże 50 g
jajko 2 szt
śmietana 1 szklanka
masło lub margaryna 250 g

Owoce

wiśnie 300 g
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z wiśniami

Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się z pod wiśni zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie wystudzić na sitku.

Mąką dokładnie posiekać z masłem. Pokruszone drożdże rozmieszać z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.

Posiekaną mąkę połączyć z rozmieszanymi drożdżami. Dodać dwa jajka, sól i zagnieść ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów.

Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.

Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JacobTastes 10.01.2016 10:51
Eksperymentalnie powstała jeszcze wersja z truskawkami. Ale z wiśniami o wiele lepsze ;)
Wacław 10.01.2016 10:37
muszą byc b,pyszne :-)
luna76 10.01.2016 07:58
Bardzo apetyczne! :)
Barbara13 09.01.2016 22:47
z wiśniami...muszą być pyszne·!
Renataj 09.01.2016 21:15
lubię takie rogaliki z kwaskowym-wiśniowym akcentem:)
Madzai 09.01.2016 20:41
Super :) chętnie bym zjadła jednego
joannaa24 09.01.2016 20:03
Pyszne rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak