Rogaliki z truskawką i rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dag
  • mleko letnie

    1 szklanka
  • mąka

    50 dag
  • margaryna

    60 g
  • cukier

    2 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    1 szt
  • Kilka truskawek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć w mleku, dodać po 1 łyżce mąki oraz cukru. Odstawić na ok 10 min. Do miski przesiać mąkę, sól, miękką margarynę,jajko oraz na koniec wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać i przełożyć na stolnice, zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rabarbar obieramy, z truskawek usuwamy szypułki, drobno kroimy, posypujemy 1 łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min. następnie odlewamy powstały sok. Z ciasta odrywamy małe porcje i wałkujemy na cienki okrągłu placem, dzielimy na 8 trójkątów. Na środek każdego układamy nasze nadzienie i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 15-20 min. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 12.09.2016 00:26
takie słodkości lubię
Malinka 02.06.2012 13:05
W sam raz na rozpoczynający się sezon truskawkowy, pycha!!!
czekoladka_m 24.02.2012 12:45
latem na pewno skorzystam z przepisu!
maciek7 27.11.2011 16:04
pycha
Ewelina38 27.10.2011 22:39
wyglądają apetycznie
kochanyptysiu 22.09.2011 14:43
cudnie się prezentują
smakowita 12.07.2011 17:54
smaczne
Karolina69 01.07.2011 09:43
pyszne
aginaa 01.07.2011 08:31
pyszny musza byc...mmmm :)
Agnieszka_B 30.06.2011 20:38
Pyszne nadzienie do rogalików. Koniecznie muszę wypróbować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat