Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z serem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanka
mleko 2/3 szklanka
masło 50 gram
cukier 2 łyżka
jajko 1 sztuka
drożdże świeże 10 gram
żółtko jajek 1 sztua
masło 1 łyżka
cukier puder do smaku
twaróg 150 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z serem

Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać.

Dodać przesianą mąkę, jajko i stopione masło.

Wyrobić elastyczne ciasto, jeśli trzeba dodać mąki.

Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.



Ser zmielić np. blenderem, wymieszać z cukrem pudrem, żółtkiem i masłem.

Odstawić do lodówki.



Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na okrąg i poprzecinać na trójkąty.

Na każdy trójkąt nakładać porcję sera i zwijać rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Uformowane rogaliki przykryć i odstawić na 30 minut.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180' i piec rogale aż się zarumienią.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 16.06.2013 12:42
Fajne, ładne, smaczne ;p
iziona 16.06.2013 08:24
Fajne rogaliczki
Magula 15.06.2013 22:37
piekne i pyszne rogaliki
Mona73 15.06.2013 20:09
smaczny deser
Megg 15.06.2013 19:51
wspaniałe rogaliki
Janina 15.06.2013 17:39
Bardzo lubię takie rogaliki, są pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak