Rogaliki z powidłami

Rogaliki z powidłami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • żółtko jaja

    2
  • masło

    200 g
  • śmietana

    1 łyżka
  • powidła śliwkowe

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki z powidłami foto
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
Krok 2 - Rogaliki z powidłami foto
Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło.
Krok 3 - Rogaliki z powidłami foto
Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym będzie bardziej kruche.
Krok 4 - Rogaliki z powidłami foto
Dlatego ciasta kruchego nie można zbyt długo wyrabiać. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła, delikatnie podsypujemy mąką. Jeśli chcemy mieć idealne rogaliki, w takich samych rozmiarach to możemy wyciąć sobie idealne koło odrysowując np. okrągłą tackę czy talerz. Kroimy ciasto na trójkąty (tak jakbyśmy kroili pizzę) - 8 trójkątów.
Krok 5 - Rogaliki z powidłami foto
Na środek każdego nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy, formując rogalika. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

05.09.2015 15:24
super rogaliki :)

aginaa

20.05.2015 13:37
polecam wszystkim

Janina

08.05.2015 15:16
Pyszne rogaliki;)

iziona

08.05.2015 14:56
Super rogaliki

AgaS10

08.05.2015 14:08
tradycyjne naj naj:)

marcia7

08.05.2015 13:54
jak u babci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat