Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z nadzieniem
Garnek zestawić z palnika
i Dodajemy drożdże, cukier i rozpuszczamy rozczyn w ciepłym mleku.
Do miski głębokiej wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy rozczyn. I zagniatamy ciasto na jednolita
masę. Odstawiamy do wyrośnięcia ok 10-20 min. Następnie kawałek
urywamy i wałkujemy tak żeby wyszło nam kółko, potem nożem kroimy
ciasto na pół na pół tak z wychodzi ok 8 trójkątów. Najlepiej nie
robić zbyt dużego koła wtedy rogaliki będą wychodziły duże. Chyba
że ktoś woli większe to wtedy większe koło i więcej trójkątów. Na
szerszej części trójkąta nakładamy łyżeczką marmoladę, i zwijamy
jak rulon w kierunku szpica trójkąta. Układamy rogaliki na blaszce
najlepiej wyłożyć papier do pieczenia bo czasem wypłynie trochę
nadzienia. Rogalików wychodzi bardzo dużo trzeba by było myc blaszkę za
każdym razem a tak ułatwia to pieczenie. Na koniec jak rogaliki są
ułożone w niewielkich odstępach to posmarować je roztrzepanym
złotkiem. Piec 15 minut w temp180 stopni. Jak przestygną można posypać
cukrem pudrem.