Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z nadzieniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 50 dag
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1 kg
cukier 8 łyżek
jajko 3 szt
olej 3/4 szklanki

Porada

Rogaliki można zrobić też z kremem czekoladowym, powidłami.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z nadzieniem

Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy nie gotujemy
Garnek zestawić z palnika
i Dodajemy drożdże, cukier i rozpuszczamy rozczyn w ciepłym mleku.
Do miski głębokiej wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy rozczyn. I zagniatamy ciasto na jednolita
masę. Odstawiamy do wyrośnięcia ok 10-20 min. Następnie kawałek
urywamy i wałkujemy tak żeby wyszło nam kółko, potem nożem kroimy
ciasto na pół na pół tak z wychodzi ok 8 trójkątów. Najlepiej nie
robić zbyt dużego koła wtedy rogaliki będą wychodziły duże. Chyba
że ktoś woli większe to wtedy większe koło i więcej trójkątów. Na
szerszej części trójkąta nakładamy łyżeczką marmoladę, i zwijamy
jak rulon w kierunku szpica trójkąta. Układamy rogaliki na blaszce
najlepiej wyłożyć papier do pieczenia bo czasem wypłynie trochę
nadzienia. Rogalików wychodzi bardzo dużo trzeba by było myc blaszkę za
każdym razem a tak ułatwia to pieczenie. Na koniec jak rogaliki są
ułożone w niewielkich odstępach to posmarować je roztrzepanym
złotkiem. Piec 15 minut w temp180 stopni. Jak przestygną można posypać
cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia37 28.02.2016 19:16
pyszne domowe rogaliczki... idealane do kawki:)
dodi 24.02.2016 11:26
bardzo apetycznie wyglądają
IKrakowianka 23.02.2016 16:19
pyszne rogaliki :)
ilka01 23.02.2016 14:45
Piękne rogaliki
Bernadeta1 23.02.2016 13:39
wyglądają bardzo apetycznie, chętnie bym Ci kilka podebrała
petronella 23.02.2016 13:39
wyborne rogaliki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak