Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 150 ml
masło 80 g
cukier 100 g
drożdże świeże 30 g
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z marmoladą

W dużej misce rozrobić mleko z drożdzami, dodać roztopiony (ale schłodzony) tłuszcz, sól oraz jajko, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę i ugniatać ciasto, aż stanie się jednolite i gładki (będzie odstawać od łyżki). ciasto można także wyrobić w maszynie na programie do ciasta drożdzowego. Odstawić na godzinę aż wyrośnie 2 razy.
Gdy ciasto urośnie, podzielić na 2 mniejsze porcje. Każdą rozwałkować na cieniutki, w miarę okrągły placek. Placek podzelić na osiem części. Na każdą - przy szerszym brzegu nakładać odrobinę marmolady lub dżemu (ważne żeby był gęsty, i nie na tzw. żelu). Ciasto zawijać dość ciasno, formując ładne, zaokrąglone rogaliki.
Rogaliki poukładać na nasmarowanej tłuszczem blasze i pieć w nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) aż nabiorą ładnego złotego kolorku (ok. 10-15 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 29.07.2011 20:53
Uwielbiam :)
MAR3STA 26.11.2010 16:54
chciałoby się je schrupać;)
iziona 18.11.2010 20:13
Kolejny przepis działający na moją wyobraźnię.
kot_pankracy 18.11.2010 20:08
jakie eleganckie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak