Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z marmoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kilogram
jajko 5
cukier 1 szklanka
drożdże 1 paczka
margaryna 1/3 kostki
mleko 2 szklanki
sól szczypta
marmolada do nadzienia

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z marmoladą

Zrobić rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru.
Żółtka jajek ucieramy z cukrem.
Do mąki dodajemy rozczyn, żółtka jaj z cukrem i szczyptę soli. Wyrabiany ręcznie lub w zagniatarce 15 minut. Margarynę roztapiamy i dodajemy na końcu. Wyrabiamy do jednolitej masy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dzielimy na porcje i wałkujemy placki o średnicy 40 cm. wycinamy z każdego 8 trójkącików, nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy.
Pozostałe białko jaj możemy użyć do posmarowania rogalików, posypujemy odrobiną cukru i pieczemy w temp. 160 stopni C, około 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 16.08.2015 19:12
śliczne, apetyczne rogaliki
berys18 17.07.2015 07:28
świetne rogaliki
staropolanka5 15.06.2015 11:40
rogaliki , na pewno warto spróbować
foczka-ks 15.06.2015 11:39
smaczne rogaliki
Ola1young 13.06.2015 11:54
pyszne na sniadanko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak