Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
masło 25 dkg
jaja 2 szt
białko 1 szt
śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
drożdże 5 dkg
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem

Przesianą mąke posiekać z masłem,dodać drożdże,jajka,śmietanę,cukier waniliowy,dokładnie wyrobic ciasto.starannie zawinąć je w lnianą ściereczkę i włożyć do dużego garnka z letnią wodą.gdy wypłynie wyjać je i rozwałkować na placek grubości 0,5 cm,pokroić na kwadraty o bokach ok.12 cm.posmarować placuszki dzemem,zostawiajać wokół marginesu ciasta szerokości 1-1,5 cm i zwinąć je w kształtne rogaliki.wierzch każdego umoczyć w roztrzepanym białku,po czym zanurzyć w cukrze i ułozyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką.rogaliki piec w temp.190 stopni celcjusza do chwili,aż się pięknie zarumienią

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 05.06.2011 15:35
uwielbiam rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak