Rogaliki z dżemem

Rogaliki z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    60 dag
  • mleko

    3/4 szkl
  • cukier

    6 dag
  • drożdże

    5 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • aromat waniliowy

    2 łyżeczki
  • dżem truskawkowy

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: z drożdży, pół szklanki mleka oraz łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy mąkę, resztę mleka, pozostały cukier, żółtka oraz aromat. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie po wyrośnięciu cisto rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt ciasta smarujemy dżemem, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy 20-30 minut w temp. 190*C.
Po upieczeniu polewamy lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 04.12.2011 17:29
pycha
Ibag24 10.09.2011 20:44
pięknie
ben-ka 07.09.2011 09:13
śliczne rogaliczki :) i jakby na mojej tacy leżały:)
rosik93 15.03.2011 23:19
Mniam.
pacpaw 13.03.2011 12:17
jak te malowane :o)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat