Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z budyniem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
drożdże 1 kostka
budyń waniliowy 2 szt
woda 750 ml
mleko 0,5 szklanki
cukier 250 g
sól 1 szczypta
masło 1 kostka
lukier biały do polania
kolorowa posypka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z budyniem

Przez sitko przesiewamy mąkę oraz 4 łyżki cukru pudru. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem. Do rondelka wlewamy mleko i lekko je podgrzewamy. Do mleka kruszymy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą

Odstawiamy i przykrywamy ściereczką, po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w małą kostkę masło. Dłońmi wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Przygotowujemy masę budyniową . 2 Torebki budyniu przygotowujemy z 750 ml wody i odstawiamy do wystudzenia.

Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką budyń i zawijamy. Układamy ( zachowując odstępy )na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.

Odkładamy do wystudzenia i polewamy lukrem oraz dekorujemy posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 14.04.2017 09:55
1 kostka drożdży, 100 g
agnieszka214 12.04.2017 21:07
Ją również chętnie bym zjadła
Konczi 12.04.2017 17:54
Pysznie wyglądają - skusiłabym się :) Córcia już piszczy .. Jolu ile tych drożdży? Ilu gramowa owa kostka ?
cukiereczek 12.04.2017 17:43
i ja chętnie się poczęstuję
MonikaW 12.04.2017 15:51
poproszę do kawki :)
Futka 12.04.2017 12:58
Bardzo smakowite rogaliki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak