Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki warstwowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
drożdże świeże 3,5 dkg
mleko ciepłe 125 ml
cukier 2 łyżki
sól 2 szczypty
kawśna śmietana 125 ml
jajko 2 sztuki
miękkie masło 10 dkg
marmolada do nadzienia
jajko 1 roztrzepane

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki warstwowe

Do połowy mleka wkruszyć drożdże,dodać cukier,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy sól,cukier,kawśną śmietanę,jajka i dobrze mieszamy.Następnie dodajemy drożdże,resztę mleka i dokładnie zarabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.

Na posypaną mąką stolnicę wykładamy wyrośnięte ciasto,dzielimy je na pół a każdą połowę na 8 części.

Każdą kulkę ciasta rozwałkować na wielkość naleśnika,posmarować miękkim masłem i przykryć następnym rozwałkowanym plackiem i tak do 8 placka,ostatniego placka nie smarujemy masłem.

Stos placków rozwałkowujemy na placek o wielkości około 50 cm.Podzielić na 8 trójkątów,nałożyć nadzienie i zwijać od szerszej części w stronę węższej kształtując rogala.

Przygotowane rogale posmarować roztrzepanym jajem i odstawić na 15-30 min. do podrośnięcia.

Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

Pieczemy w 200°C na złoty kolor.

Upieczone i przestudzone rogale polać lukrem,roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 30.12.2013 09:59
chętnie bym skosztował
Beata999 05.11.2013 00:21
Kuszą ,zapisałam przepis.
marcia7 04.11.2013 12:17
pyszne takie rogaliki
matesko 04.11.2013 11:55
apetycznie wyglądają
Barbara/zuza22_85 04.11.2013 11:36
proste i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak