Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki warstwowe
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy sól,cukier,kawśną śmietanę,jajka i dobrze mieszamy.Następnie dodajemy drożdże,resztę mleka i dokładnie zarabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Na posypaną mąką stolnicę wykładamy wyrośnięte ciasto,dzielimy je na pół a każdą połowę na 8 części.
Każdą kulkę ciasta rozwałkować na wielkość naleśnika,posmarować miękkim masłem i przykryć następnym rozwałkowanym plackiem i tak do 8 placka,ostatniego placka nie smarujemy masłem.
Stos placków rozwałkowujemy na placek o wielkości około 50 cm.Podzielić na 8 trójkątów,nałożyć nadzienie i zwijać od szerszej części w stronę węższej kształtując rogala.
Przygotowane rogale posmarować roztrzepanym jajem i odstawić na 15-30 min. do podrośnięcia.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Pieczemy w 200°C na złoty kolor.
Upieczone i przestudzone rogale polać lukrem,roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.