Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki topione

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 30 gram
masło 200 gram
mąka 500 gram
cukier 2 łyżki
mleko 2 łyżki
jogurt naturalny 1/2 szklanki
jajko 2
dżem
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki topione

Mleko podgrzej w rondelku,dodaj cukier,pokruszone drożdże i wszystko dobrze rozetrzyj.
Odstaw na ok 10 minut.
Masło rozpuść,ostudź. Do miski przesiej mąkę,dodaj jogurt,jajka,masło i drożdże. Wyrób gładkie ciasto,uformuj w kulę i wsadź do foliowego worka, po czym przełóż do miski z zimną wodą.
Odstaw do wyrośnięcia,ok 20-30 minut.Gdy ciasto wypłynie na powierzchnie tzn,że jest gotowe.
Wyjmij ciasto z woreczka i podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek ok 30 cm średnicy i podziel na osiem trójkątów.
Na podstawę wyłóż łyżeczkę dżemu i zwijaj rogaliki ku wierzchołkowi.
Ułóż rogaliki na blaszce i odstaw na około 20 minut.
Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku (180) przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak