Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki śniadaniowe z powidłami węgierkowymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g
mleko ciepłe 1 szklanka
masło 80 g
cukier 2 łyżki
jajko 2 szt.
drożdże suche 9 g
sól 2 szczypty

DODATKI

powidła śliwkowe (węgierkowe)
mak (do posypania)
masło miękkie 50 g
jajko (do posmarowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki śniadaniowe z powidłami węgierkowymi

Kroki postępowania

1
Propozycja na śniadaniowe rogaliki drożdżowe wypełnione niezwykle smakowitymi powidłami ze śliwek węgierek. Rogaliki otula maślana nuta, a smak podkreśla słodycz i lekka kwasowość powideł węgierkowych oraz mak. Rogaliki doskonale sprawdzą się jako smakowite śniadanie, które doda nam energii oraz pozytywnie pobudzi do działania na dobry początek dnia. Rogale będą także doskonałym drugim śniadaniem do pracy lub świetnym dodatkiem do porannej owsianki :)

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier oraz 2 szczypty soli i mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, roztopinone i ostudzone masło oraz ciepłe, ale nie gorące mleko i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Rogaliki śniadaniowe z powidłami węgierkowymi foto
2
Ciasto wyrabiamy do momentu aż przestanie nam się kleić do rąk oraz pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 2 - Rogaliki śniadaniowe z powidłami węgierkowymi foto
3
Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je na duży okrąg, podsypując go delikatnie mąką. Okrąg dzielimy na 8 trójkątów, smarujemy je miękkim masłem, a na ich brzegach układamy czubatą łyżeczkę powideł węgierkowych.
Krok 3 - Rogaliki śniadaniowe z powidłami węgierkowymi foto
4
Każdy kawałek ciasta zawijamy dokładnie zamykając nim porcje powideł*, a kończąc na najwęższej części. Rogaliki formujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia (na około 20 - 25 minut).

* jest to istotny krok, który zapobiegnie wyciekaniu powideł podczas pieczenia
Krok 4 - Rogaliki śniadaniowe z powidłami węgierkowymi foto
5
Po tym czasie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy makiem. Następnie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy rogaliki około 20 minut (do zarumienienia skórki).

Życzę smacznego!
Krok 5 - Rogaliki śniadaniowe z powidłami węgierkowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 19.11.2015 08:01
takie domowe wypieki są najlepsze :)
MałaMi89 18.11.2015 18:15
Wyglądają tak doskonale, że aż wyobrażam sobie jak muszą smakować! :D
Ola1984 18.11.2015 11:43
Wyglądają obłędnie :)
Ewelina1991 18.11.2015 08:00
fajne rogaliki
olkaaa 18.11.2015 07:45
bardzo fajne
Krzysztof15 18.11.2015 05:57
super rogaliki
Iwusia 17.11.2015 23:38
ojjj zjadłabym takiego nie tylko na śniadanko, ale na kolację z kakao
Megg 17.11.2015 22:58
super smaczne rogaliki na śniadańko
Stenka 17.11.2015 22:31
fajny przepis
Bernadeta1 17.11.2015 22:18
Takie rogaliki na śniadanie, pyszności
jola91 17.11.2015 21:53
Doskonale wypieczone :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak