Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki półfrancuskie najlepsze

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 4 łyżki
mleko 200 ml
drożdże 2 dag
margaryna 400 dag
jajko 1 sztuka
czekolada
cukier puder
orzechy
woda
olejek waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki półfrancuskie najlepsze

Ciasto: mąkę przesiać, dodać płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagnieść ciasto, rozwałkować na 2 placki.
Jeden posmarować resztą margaryny, przykryć drugim. Rozwałkować, złożyć na 3. Wałkowanie i składanie powtórzyć dwukrotnie. Schłodzić 30 minut. Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować na cienkie, prostokątne placki. Wykrawać równoramienne trójkąty. Na środek kłaść porcje marmolady. Wierzch posmarować roztrzepanym jakiem. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni, aż zrobią się rumiane. Ozdobić lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wrzącej wody i odrobiną olejku waniliowego, oraz stopioną czekoladą. Na końcu posypać orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak