Rogaliki półfrancuskie drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szk.
  • margaryna

    250 g
  • żółtko jajek

    2
  • cukier puder

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    1 szkl.
  • sól

    szczypta
  • drożdże

    5 dkg
  • jajko

  • Nadzienie:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki półfrancuskie drożdżowe foto
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.Margarynę posiekać z mąką,żółtkami,cukrem , szczyptą soli i śmietaną z drożdżami.Zagnieść ciasto.
Krok 2 - Rogaliki półfrancuskie drożdżowe foto
Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze, posmarować jajkiem , pospać ziarenkami.
Krok 3 - Rogaliki półfrancuskie drożdżowe foto
Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste.Odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Rogaliki półfrancuskie drożdżowe foto
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 19.08.2014 01:05
Cudne rogale.
Seba 01.08.2014 20:38
bardzo dobre
Kuchenka 29.07.2014 15:36
fantastyczne
Lidzia 29.07.2014 11:48
Smaczniutkie.
matesko 29.07.2014 11:20
apetycznie wyglądają
Triss 29.07.2014 10:18
super się prezentują
Wiktoria29 29.07.2014 09:32
bardzo lubię takie
Ewelina1991 29.07.2014 07:57
znakomite rogaliki!!
barbara11561 29.07.2014 00:17
moje ulubione ciasteczka:)
patryska76 28.07.2014 23:54
Smaczne rogaliki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat