Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym
mak zalać wrzącą wodą ,przykryć na około 30 minut następnie przełożyć na sitko ,zmielić dwa razy, do zmielonego maku dodałam cukier oraz posiekane drobno orzechy , białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej .
CIASTO :
drożdże pokruszyć wymieszać z łyżką cukru i mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić na ok. 10 -15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę ,cukier utrzeć z żółtkami,50 g masła stopić .Do mąki wlać rozczyn, resztę mleka, żółtka ,wyrabiać kilka minut a następnie wlewać partiami letnie masło i wyrabiałam dalej. Odstawić na ok.1 godz. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, lekko i rozwałkować na prostokąt 2/3 powierzchni posmarować miękkim masłem ,ciasto złożyć na 3 części najpierw zaginając do środka część bez masła a potem drugi koniec z masłem,obrócić o 90 stopni i rozwałkować jeszcze raz na prostokąt takiej wielkości jak przed złożeniem, ponownie złożyć na 3 części. ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawiłam do lodówki na godzinę, po godzinie ciasto wyjąć ponownie rozwałkować na prostokąt, złożyć i na godzinę do chłodzenia ,tak postępuję jeszcze dwa razy ,Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt pokroić na trójkąty na każdy nałożyć porcję masy zwijać ,przed pieczeniem posmarować jajkiem,i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.po upieczeniu polukrować i posypać posiekanymi orzechami.