Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże 30 gram
mąka 500 gram
mleko 250 ml
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
masło 200 gram
masło stopione 50 gram

masa

mak niebieski 200 gram
cukier 1/2 szklanki
białko 2 sztuki
orzechy włoskie drobno posiekane 1/2 szklanki

Porada

rogale wydają się pracochłonne ,ale zapewniam opłaca się :)

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym

MASA MAKOWA:

mak zalać wrzącą wodą ,przykryć na około 30 minut następnie przełożyć na sitko ,zmielić dwa razy, do zmielonego maku dodałam cukier oraz posiekane drobno orzechy , białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej .

CIASTO :

drożdże pokruszyć wymieszać z łyżką cukru i mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić na ok. 10 -15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę ,cukier utrzeć z żółtkami,50 g masła stopić .Do mąki wlać rozczyn, resztę mleka, żółtka ,wyrabiać kilka minut a następnie wlewać partiami letnie masło i wyrabiałam dalej. Odstawić na ok.1 godz. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, lekko i rozwałkować na prostokąt 2/3 powierzchni posmarować miękkim masłem ,ciasto złożyć na 3 części najpierw zaginając do środka część bez masła a potem drugi koniec z masłem,obrócić o 90 stopni i rozwałkować jeszcze raz na prostokąt takiej wielkości jak przed złożeniem, ponownie złożyć na 3 części. ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawiłam do lodówki na godzinę, po godzinie ciasto wyjąć ponownie rozwałkować na prostokąt, złożyć i na godzinę do chłodzenia ,tak postępuję jeszcze dwa razy ,Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt pokroić na trójkąty na każdy nałożyć porcję masy zwijać ,przed pieczeniem posmarować jajkiem,i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.po upieczeniu polukrować i posypać posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 11.02.2016 23:35
wspaniałe , apetyczne rogaliki
Jadwiga/Jaga85 11.02.2016 14:00
Pięknie wyglądają!
sliwka 11.02.2016 09:34
Mniam, pychotka;))
ada.la 11.02.2016 09:21
uwielbiam takie słodkości
gosia56 11.02.2016 09:02
na pewno pyszne;)
msmariusz 11.02.2016 08:50
bardzo ciekawie i smacznie zarazem
Wafelek2601 11.02.2016 08:39
Świetne rogaliki
Maridka19 11.02.2016 07:48
Lubimy takie przepisy :) Pyszności :)
dollce 10.02.2016 22:19
apetyczne ;)
fotoviderek 10.02.2016 22:07
Uwielbiam to połączenie :)
IZABELA29 10.02.2016 19:45
Wow super smaczne
cukiereczek 10.02.2016 19:20
wspaniale rogaliki z nadzieniem makowym, takie to ja lubię
Mama niejadka 10.02.2016 18:03
Pyszne rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak