ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM RÓŻANYM

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kilogram
  • margaryna

    2 kostki
  • drożdże świeże

    10 dag.
  • proszek do pieczenia

    0,5 opakowania
  • jajko

    4 sztuki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mleko

    0,5 litra
  • kwaśna śmietana

    5 łyżek
  • cukier

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem i dwoma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Teraz margaryny posiekać z mąką, gdy gotowe dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki.
Szybko i krótko wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość podbierać część ciasta, wałkować ciękie placki (okrąg), kroić na kilka części (tak jak pizze), na środek najszerszej części nakładać marmoladę różaną (dowolny smak, ale musi być marmolada- dżem wypłynie w czasie pieczenia), boki posmarować roztrzepanym żółtkiem (jajko + odrobina wody), zawijać, formować rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, odstawić na pare chwil do wyrośnięcia (tak tak, ktoś teraz pomyśli: "znowu do wyrośnięcia?!", zdaje sobie sprawę, że to czasochłonne, ale dzięki temu rogaliki będą jeszcze delikatniejsze :) ).
Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu pięknie się zarumienią).
Piec w temperaturze 150-160°C przez ok. 20-30 min.
Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
beatkaa153 25.10.2012 16:52
smacznie wyglądają
ilovebake 24.10.2012 18:29
mmmm idealne
Mati3 24.10.2012 17:01
super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat