Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
cukier drobny 1/2 szklanki
drożdże 5 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
kwaśna śmietana 1/2 szkl
masło 25 dkg
jajko 2 sztuki
masa makowa lub marmolada do nadziania
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Mąkę dokładnie posiekać z masłem.

Drożdże rozetrzeć w misce z cukrem,cukrem waniliowym i śmietaną.Następnie dodajemy jajka i ubijamy trzepaczką kilka razy aby rozbić jajka.

Tak przygotowaną mieszankę drożdżową wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 1 godz. do lodówki.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części.Z każdej robimy kulkę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm.

Placek dzielimy na 8 trójkątów,na szerszą część nakładamy masę makową lub inne dowolne nadzienie i zwijamy w stronę węższego końca formując rogalik.

Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem.

Pieczemy na złoty kolor w 180°C przez około 30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 18.11.2013 14:39
Uwielbiam rogaliki :)
Kuchenka 18.11.2013 07:36
pycha drożdżowe ciacha!!!
Monika58 18.11.2013 04:10
jakie smaczne są
Sroczka 17.11.2013 22:27
Smakowicie wyglądają te rogaliki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak