Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe
Drożdże rozetrzeć w misce z cukrem,cukrem waniliowym i śmietaną.Następnie dodajemy jajka i ubijamy trzepaczką kilka razy aby rozbić jajka.
Tak przygotowaną mieszankę drożdżową wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części.Z każdej robimy kulkę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm.
Placek dzielimy na 8 trójkątów,na szerszą część nakładamy masę makową lub inne dowolne nadzienie i zwijamy w stronę węższego końca formując rogalik.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Pieczemy na złoty kolor w 180°C przez około 30 min.