Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna 2 kostki
cukier 5 łyżek
mleko 0,5 szkl
śmietana 5 łyżek
drożdże 10 dag
żółtko jajek 4 szt
sól 1 szczypta

Porada

Zamiast powideł można użyć marmolady, dżemu lub świeżych owoców, takich jak śliwki czy jabłka.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

W letnim mleku rozpuścić drożdże.Mąkę, margaryny i resztę składników posiekać, dodać rozczyn, posiekać nożem, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 10 kawałków, z każdego rozwałkować okrągły placek i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć powideł i zwinąć w rogalik. Piec przez ok.30 minut w temperaturze 160 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak