Rogaliki karnawałowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • margaryna

    1 kostka
  • jajko

    3 sztuki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • sól

    szczypta
  • drożdże

    10 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • marmolada

    1 słoiczek
  • jabłko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rogaliki są pyszne i szybko się je robi.
Drożdże rozkruszamy do miseczki i zasypujemy cukrem.Muszą zrobić się płynne.Na stolnicę wysypujemy mąkę,dodajemy margarynę,szczyptę soli,dwa jajka,śmietanę i płynne drożdże.Wyrabiamy gładkie ciasto.Dzielimy na mniejsze porcje(ok.8 kawałków).Każdą porcję rozwałkowujemy na koło,przecinamy na trójkąty.Na szerszą stronę nakładamy cząstkę czekolady lub kawałek jabłuszka lub troszkę marmolady.Zwijamy w rogaliki.Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy grubym cukrem.Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.TANIO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
senninha 13.02.2012 16:01
zjadłabym z przyjemnością :)
calliope 03.12.2011 13:01
wyglądają wspaniale
gacopierz23 04.11.2011 13:46
ładne księzyce
Mysiunia 09.09.2011 14:03
pyszne:)
kulek 02.09.2011 13:44
dobre
sylwia / sytofala 20.08.2011 13:18
ale mi na robiłaś smaka :)
katarzynka455 28.06.2011 16:11
pewnie pyszne
Magdalena80 09.05.2011 21:56
rewelacyjne
ajres 28.04.2011 13:36
super
agogo2 20.04.2011 13:35
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat