Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki francuskie z jajecznicą i szynką parmeńską

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Takie rogaliki z ciasta francuskiego nadziane szynką parmeńską i jajecznicą z dodatkiem selera naciowego świetnie sprawdzą się jako lunchbox do pracy. Są pyszne i pożywne :)

Składniki:

wszystkie składniki

ciasto francuskie 1 opakowanie
szynka parmeńska 6 plastrów
jajko 5 sztuk
seler naciowy 2 gałązki
masło 82% 1 łyżka
nasiona sezamu 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki francuskie z jajecznicą i szynką parmeńską

Ciasto pokroić na 6 trójkątów. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić seler naciowy pokrojony na plasterki i podsmażyć, aż się zeszkli. Wbić 4 jajka, doprawić do smaku pieprzem i solą. Usmażyć jajecznicę. Lekko przestudzić.
Plasterki szynki pokroić wzduż na połówki. Na dłuższych bokach trójkątów ułożyć szynkę, na środek nałożyć łyżkę jajecznicy. Zwinąć w rogaliki, zaczynając od szerszej strony. Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak