Rogaliki francuskie z jajecznicą i szynką parmeńską

Rogaliki francuskie z jajecznicą i szynką parmeńską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Takie rogaliki z ciasta francuskiego nadziane szynką parmeńską i jajecznicą z dodatkiem selera naciowego świetnie sprawdzą się jako lunchbox do pracy. Są pyszne i pożywne :)

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

wszystkie składniki

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • szynka parmeńska

    6 plastrów
  • jajka

    5 sztuk
  • seler naciowy

    2 gałązki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • nasiona sezamu

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto pokroić na 6 trójkątów. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić seler naciowy pokrojony na plasterki i podsmażyć, aż się zeszkli. Wbić 4 jajka, doprawić do smaku pieprzem i solą. Usmażyć jajecznicę. Lekko przestudzić.
Plasterki szynki pokroić wzduż na połówki. Na dłuższych bokach trójkątów ułożyć szynkę, na środek nałożyć łyżkę jajecznicy. Zwinąć w rogaliki, zaczynając od szerszej strony. Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat