Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami

Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    600 g
  • jajko

    1 szt
  • masło

    50 g
  • drożdże

    35 g
  • cukier

    7 łyżek
  • mleko

    250 ml
  • masło

    300 g

nadzienie

  • budyń waniliowy

    1 szt
  • mleko

    250 ml
  • czekolada gorzka

    2 tabliczki
  • rodzynki

    1/2 opakowania
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
Drożdże rozetrzeć w misce z 1 łyżką cukru.
Następnie dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki.
Dokładnie wymieszać- odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Krok 2 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
W tym czasie robimy budyń-
W rondelku podgrzewamy mleko z pokruszoną jedną czekoladą i cukrem.
Kiedy nam się zagotuje dodajemy budyń rozmącony w odrobinie mleka.
Gotujemy do zgęstnienia

Studzimy
Krok 3 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
Pozostałą czekoladę i rodzynki siekamy na drobno
Krok 4 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru i mąki, roztopione i wystudzone masło- zarabiamy ciasto
Krok 5 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 6 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 7 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
Po tym czasie ciasto ponownie zarabiamy i następnie wałkujemy na prostokąt.
Na środku układamy masło i robimy zakładkę z jednej i drugiej strony.
Wałkujemy na prostokąt
Krok 8 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
Ciasto wałkujemy dwa razy i za każdym razem odstawiamy do lodówki na 20 minut do schłodzenia
Powtarzamy 4 razy
Krok 9 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
Gotowe ciasto tniemy na trójkąty i na każdym układamy budyń, posiekaną czekoladę i rodzynki
Krok 10 - Rogaliki francuskie drożdżowe z budyniem, czekoladą i rodzynkami foto
Zwijamy w rogaliki i smarujemy mlekiem.

Pieczemy około 20 minut w temp 200 st C

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 23.06.2014 23:12
Uwielbiam :-)
wyattearp 14.05.2014 11:05
ładniutkie rogaliki
Niki22 13.05.2014 21:21
ja poproszę do kawki :)
agnieszka214 13.05.2014 17:39
apetyczne słodkości
Krzysztof15 13.05.2014 15:43
bardzo lubie
Gabi44 13.05.2014 14:37
Pyszne,pyszne...
everay 13.05.2014 11:02
pyszne napewno
patryska76 13.05.2014 10:17
Wglądają cudownie! ;-)
brioszka 13.05.2014 10:12
wyglądają świetnie! :)
Magula 13.05.2014 09:45
Mniam rewelacyjne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat